top of page

הטרדות מיניות

מאת: דניאל משיח

1.תקציר עם תחקיר עיתונאי:

 אני וחברותיי לקבוצה פתחנו את האתר-״כוח נשי״, שעוסק בנשים ותפקידו להעצים אותן ולתת השראה לנשים אחרות. אני החלטתי שאת הנושא שלי אני עושה על הטרדות מיניות , כל אחת חווה בחייה איזשהו הטרדה או אפילו מילה לא ראויה מגבר, רציתי לחקור על בנושא גם מחוויה אישית שלי וגם מחוויה של בנות קרובות שסיפרו לי בנוסף, מאד תמכתי באג‘נדה #metoo שבאה להראות שהמון נשים חוות פגיעות מיניות ושכן עוד נשים ירגישו בנוח לבוא ולחשוף את המקרה שלהן .למרות העובדה שהמון נשים חוות הטרדות מיניות על בסיס יומיומי, נתקלתי בקושי למצוא מישהו שמוכנה לחשוף ולספר את הסיפור שלה. המרואיינת שלי התראיינה לישראל היום, ומשם קראתי את הסיפור שלה ומאד רציתי לראיין אותה , זיוה המורה שלי הצליחה להביא לי את הטלפון שלה , ומשם אני המשכתי איתה. המרואיינת שלי היא אומה לוי, ישראלית שעברה אונס על ידי ישראלים צעירים ביוון בגיל 18.

אומה מספרת בפוסט שהעלתה באינסטגרם על האונס ועל מה שחוותה באותו הערב, באמונתה השלמה שהאונס הוא לא מה שמגדיר אותה, היא מסתכלת קדימה ושואפת להגשים את חלומותיה ״להיות אחת מהנשים עד גיל 30 של פורבס״ (מתוך הריאיון שלי) כאשר קראתי עליה את הכתבה הבנתי שאותה אני רוצה לראיין, אישה עוצמתית וחזקה שלא נותנת לאונס להגדיר את חייה, עוזרת לנערות ונשים אחרות לקבל את זה שהאונס הוא לא אשמתן.

ראיון עם ״שש עם אמנון לוי״

https://is.gd/vy5AMJ

הפוסט באינסטגרם-

https://is.gd/NTHrOb

כתבה“ ישראל היום“-

https://is.gd/sDQHFg

mynet - 

https://is.gd/Y1ceIe

א. הנושא של הכתבה הוא על נשים, בחרנו בנושא הזה כיוון שאנחנו רוצות להעצים את הנשים ואת מעמדן, להראות עד כמה הן חזקות ,בתחומים רבים נטען שמעמדה של האישה בישראל ירוד לעומת הגבר , כגון מניעת שירות נשים בתפקידים מסוימים בצה"ל, פערי שכר בין נשים לגברים הייתי רוצה להראות עד כמה הן שוות וצריכות לקבל יותר זכויות , להיות שוות לגברים. הריאיון שלי הוא על הטרדות מיניות, לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, כ-%35 מהנשים בעולם עוברות פגיעה מינית פיזית במהלך חייהן. על פי הערכות המשרד לביטחון פנים, אחת מכל שלוש נשים תותקף מינית בחייה – כאשר 84 אלף נשים נפגעות בשנה. המשמעות היא כי בישראל מתרחשות, על פי ההערכה, כ-230 תקיפות מיניות מדי יום. מדד זה איננו לגיטימי וצריך להיעלם, עצם העובדה כי נשים חוות פגיעות מיניות יומיום בחייהן הוא נושא שחייבים לשים לו סוף, להעלות את המודעות מה זה אומר בכלל הטרדות מיניות למה זה יכול לגרום , הטרדה שיכולה לנבוע ממקום של צחוק או אי דחיית סיפוקים עלולה להביא לנזק רציני עבור האישה שחווה את אותה ההטרדה. מתוך הטרדה שאני חוויתי בחיי אני יכולה לתאר עד כמה ההרגשה של האשמה עוטפת אותך ומביאה אותך למקום של כעס על עצמך למה הייתי באותו ממקום ולמה הייתי מספיק אחראית בשביל לשים לב לפני.

 

שראיינתי את אומה לוי היא סיפרה עד כמה היה קשה להשלים עם האונס ועם מה שקרה, והוסיפה משפט שהיה כואב לי לשמוע - אומרים שהסטטיסטיקה היא אחת לשלוש , אני מקווה שאני לקחתי את זה על עצמי ולא שתי החברות האחרות שלי. משפט זה לא אמור להיאמר ולהיות חלק מהנורמה.

 

ב. הכתבה שלי היא בעצם ראיון אישי .

 

ג. אומה לוי שנאנסה ביוון על ידי שני גברים , כל הזמן מנסה להעביר , עד כמה חשוב שהאונס לא יגדיר את מי שאתה, שתסתכל קדימה ותשאף למעלה ולעולם לא תאשים את עצמך . אומה לוי, עם הפגיעה הקשה שסחבה אותה בלב שנים , מאמינה באמונה שלמה בעצמה בהגשמת חלומותיה. בנוסף אומה מנסה להעביר לגברים מה זה לעשות את ההטרדה המינית הזאת , להכניס לראש שלהם שלפני שהם נוקטים פעולה שיבינו את המשמעות מעבר שלא ייקחו את זה כצחוק שיבינו את הפגיעה הקשה ההטרדה עלולה להביא.המסר של הכתבה שלי הוא לנשים, שאף פעם לא יאשימו את עצמן במקרה, שלא ייתנו לו להוריד אותן ולהגיע לאשמה עצמית , שתמיד יאמינו שהן חזקות ומדהימות והפגיעה המינית לא תגדיר אותן. שלא יחשבו שהן פגומות ושהכתבה תביא לתודעה בארץ גם לעיני הנערים שלא ייגדלו ולהבנה שזה חלק מהנורמה.

 

ד. האג‘נדה החברתית היא של הנשים, השוויון הברור מאליו בין הנשים לגברים, שהנשים לא יצטרכו להיות בפחד שיכול להיות שיטרידו אותן . בכול אחת מהמסגרות נדחקו הנשים לתפקידים שוליים ונאלצו להיאבק על זכותן להשתתף כשוות. מעמדן של הנשים בחברה הביא להבנה שחייב שינוי .

 

ה. שהחלטתי על הנושא שלי ויצאתי לדרכי נתקלתי בקשיים למצוא מישהי שתסכים להתראיין ולחשוף את סיפורה , התחלתי לחפש ברשתות החברתיות ושלחתי הודעה באינסטגרם תוך כדי הגעתי לעורך דין נגד הטרדות מיניות ומשם לאשתו אשר עוסקת בטיפול שלאחר ההטרדה. לאחר ששוחחתי איתה הבנתי שאני הכי רוצה מישהי שיכולה לספר את הסיפור מעיניה. קיבלתי את הטלפון של אומה לוי ממורתי , והתחלתי להתכתב איתה , קבעתי איתה ראיון. את הריאיון עשינו בבוקר בבית הספר, ישבנו אחת ליד השנייה בספסל שמאחור נוף פסטורלי מרגיע עם עומק, צילמתי בשתי מצלמות , מצלמה אחת מופנית לכיוון שתינו ואילו השנייה מצלמת בזווית של הכתפיים של אומה ומעלה. ליום צילום הזה נערכתי מראש, ראיתי מספר כתבות של נשים שעברו פגיעה מינית , ראיתי מה הן השאלות המתאימות ביותר למקרה של אומה והכנתי דף של שאלות שיהיה מוכן .

 

ו. את הריאיון צילמתי בתאריך 20.11.19 יצאתי לראיון עם מאיה, מאיה מיקמה יחד איתי את המצלמות. אומה הגיעה בחיוך ושמחתי מאד לראות אותה, פטפטנו קצת והתיישבנו חיברנו לה את הנק בדקנו שהכול עובד והתחלנו.

ח. שראיינתי את אומה מאד אהבתי את השאפתנות שלה , כמה שהיא מסתכלת קדימה ומאמינה בעצמה . עם זאת אומה מאד ריגשה אותי במקרה שלה , ניסיתי לשים את עצמי במקום שלה והיה לי נורא קשה, היא עוררה בי השראה בדבקות במטרות שלה.

שאלות לאומה-

1.לאחרונה בחרת לספר ולחשוף ברשתות החברתיות על האונס שעברת, מה גרם לך לאזור אומץ ובכל זאת לשתף?

 

2 .איך הרגשת אחרי ששלחת את הפוסט? והתגובות שהגיעו?

3 .את מצטערת שלא עשית את זה קודם ? להחזיק את הסוד בליבך שנים לא קל...

 

4 .ספרי מה את זוכרת מאותו ערב שנאנסת ?

 

5 .ניסית להתנגד?

6 .בדיעבד היית עושה משהו שונה? את חושבת שיכלת למנוע את זה ? כי אמרת שכל הערב הקפדת להיות ערה למה שאביך הזהיר אותך?

 

7 .היו לך רגשות אשם אחרי זה?

 

8 .מתי באמת הבנת ועיכלת את האונס?

 

9 .איך מתמודדים אחרי אונס? הלכת לטיפול נפשי, מה עובר בראש?

10 .מי הראשון שסיפרת לו? כמה זמן אחרי המקרה סיפרת?

 

11 .איך בני משפחתך הגיבו?

 

12 האם היום זה משפיע עלייך בחיים? קשה לך יותר להיפתח לגברים?

 

13 .מה התגובות לאחר שהתראיינת לעיתון ישראל היום ?

 

14 את עוד חושבת להתלונן במשטרה נגד הבנים?

 

15 .עוברת לך המחשבה בראש על זה שהבנים האלה יכולים להמשיך ולהטריד בנות נוספות?

16 .איזה מסר מהמקרה שלך את רוצה להעביר לנערות ולבנות?

 

17 .איך לדעתך אפשר למגר את התופעה הזו? את חושבת שצריך להגביר את הענישה כלפי אותם גברים שאונסים?

 

18 .את חושבת שהאירוע הזה שינה אותך? ואת היום בחורה אחרת?

 

19 .מה החלום שלך, שאיפות? י.

 

אומה השאירה בי רושם גדול , שמחתי מאד להכיר אותה אפילו שזה לא היה לעומק , שמחתי לדעת שלמרות המקרה שעברה היא כל כך מאמינה בעצמה ולא נותנת לאונס להוריד אותה. בתחילת הריאיון נתקלתי בקשיים של מיקום המצלמה ושלא יהיה שמש על פנינו, דבר נוסף היה הנק שלא עבד לי , זאת אומרת שרק לאומה היה נק, למרות שחיפשנו וניסינו להשיג לא הצלחנו, זה דבר שביאס אותי מעט אך למרות זאת אחר כך שראיתי את הריאיון ראיתי שלא כל כך חשים בשוני של הווליום שלנו וזה לא מורגש. בראיון צילמנו צילומי סטילס שלי ושל אומה , מתי שאני מראיינת אותה ואפילו סתם שאנחנו הולכות ומדברות מרחוק. אומה לא שלחה תמונות אך נתנה לי את הרשות לקחת תמונות מדף האינסטגרם שלה. פודקאסט- א. בחרתי לראיין את מורן אלמוג, סא״ל, הרגישה שיש לה גוש בחזה ולאחר מספר שבועות גילתה שזה סרטן השד. מאז המאבק בסרטן והחלמתה , נרתמה למען המודעות למחלה. לפני שהחלטתי שזאת תהיה מורן , חיפשתי מישהי שתשדר עוצמה שתראה כוח נשי בהתאם לאתר שפתחנו, קראתי כתבות והגעתי למורן אלמוג.

הכתבה -

@il.co.israelhayom“ - לכו להיבדק״

 

מורן עוזרת לנשים שחולות ,מגבירה את המודעות של המחלה , רוצה שנשים ייבדקו ויהיו מודעות .

שאלות למורן-

1.ב. ספרי על התפקיד האחרון שלך , תפקיד שבו זכית להיות בו האישה הראשון בצה"ל

 

2 .השלבים שהובילו אותך להגיע לתפקיד שהגעת.

 

3 .האם לאורך השרות נתקלת לא פעם באמירות שוביניסטיות מעצם היותך אישה והתייחסו אליך לא שווה בין גברים?

 

4 .איזה מקצועות לדעתך עדיין לא פתוחות בפני נשים בצה"ל ראויות לקבל ביטוי?

 

5 .היית מאד נאמנה לצבא , הגעת למצב שדחיתם את בר המצווה של הבן כשלוש פעמים, יש מחיר שהמשפחה שלמה על היותך בעלת קריירה צבאית?

 

6 .במהלך השרות הצבאי גילית שאת חולה בסרטן השד , ספרי לי על רגע שבגילוי, איך זה השפיע עלייך?

 

7 .האם היו לך רגעי שבירה? איך צה"ל התייחס והמשפחה?

 

8 .לאחר השיקום וההחלמה איך זה השפיע עליך ועל אורח החיים שלך, הוא שונה היום?

 

9 .איזה תובנות יש לך?

 

10 .מתי החלטת לפרסם ולשתף על המחלה, ולצאת להרצאות ?

 

11 .מה המסר שאת לרוצה העביר הלאה לאנשים

 

ג. הפודקאסט עוסק במסר של מורן לנשים, בתפקיד המוערך שלה בצבא ובדרך התמודדותה עם המחלה . המרואיינת שלי היא מורן אלמוג סא״ל , אשר החלימה מהמחלה סרטן השד ופועלת היום למען התודעה בקרב נשים של המחלה. מורן גילתה על המחלה רק שנבדקה לא במכוון . מורן תומכת בנשים שמחלימות מסרטן, היא מספרת את סיפורה כדי להסביר לנשים שמגלות את המחלה שזה לא סוף העולם .

ד. כאשר נערוך את הפודקאסט , הוא יהיה מלווה במנגינת רקע. הריאיון לא יהיה דחוס מידי ומידי פעם יהיה מנגינה ללא דיבור.
ה.*התמלול נשלח בנפרד- השאלות והתשובות .

 

רפלקציה-

א. בכתבה שלי הבנתי המון דברים, חקרתי על הפגיעות המיניות על הסטטיסטיקה ועל הזכויות של האישה אל מול הזכויות של הגבר. למדתי גם שיש הבדל בין נשים לגברים בנושאים מסוימים אך גם לפעמים הם שווים. למשל שראיינתי את אומה לוי, היא סיפרה לי שבפוסט שפרסמה , גם בנים פנו אליה , סיפרו שהטרידו אותם מינית ושהם הרגישו הזדהות בפוסט שלה. דבר נוסף היה ששאלתי את מורן בפודקאסט האם היא נתקלה באיזשהו מקרה של חוסר שוויון בינה לבין הגברים, היא אמרה לי שלא נתקלה במקרה כזה ולא נתנה לדבר כזה לקרות אפילו.

 

ב. אופי הכתבה שלי הוא נושא רגיש שעלול לגעת בהמון מבנות שאולי נפגעו מינית , אם הפגיעה לא בהן אז אולי בקרובות שלהן.

 

ג. בעבודה שלי ניסיתי למצוא את הנשים המתאימות ביותר לראיון , יצאתי לחפש ונתקלתי בקשיים של בנות שיספרו את סיפורן, אך לבסוף מצאתי אותן ראיינתי. שמחתי מאד לראיין אותן ולשמוע את סיפורן , הנשים נכנסו איתי לעומקי הפרטים. לבסוף תימללתי את הקטעים, היה לי מאד כיף להכיר את סיפורן המרגש והקשה, את דרך התמודדותן ועם הרצון העז להמשיך קדימה ולא לתת למקרה להגיד אותן. אני מסיקה להבא מהעבודה , שלא להספיק לשלוח הודעות ולא לוותר , להיות במעקב צמוד אחר הנשים. להיות עם ביטחון ולשאול את השאלות שמעניינות אותי גם לפעמים שהן קשות ( באישורן של הנשים)

 

ד. הקושי המרכזי היה למצוא מישהו שתסכים להתראיין על האונס שעברה , חיפשתי המון עד שמצאתי, גם שמצאתי אותה לא וויתרתי ושלחתי המון הודעות עד שתסכים ותיתן לי זמן שתוכל להתראיין.

ה. הצלחתי להתמודד עם זה בגלל הנחישות והרצון למצוא מישהי מתאימה ביותר שתספר את סיפורה. מקורות השראה שלקחתי את הנושא והרעיון הוא אג‘נדה של metoo , שגרם לי לרצות לחקור את הנושא ולשמוע לסיפור מהמקור. התפקיד שלי בקבוצה הוא מפיקת אודיו ויז'ואל- כחלק מהתפקיד עשיתי את הפודקאסט. בתקשורת עברנו שלוש שנים אינטנסיביות , הלכנו למקומות הכרנו מרצים. הלכנו למקום של פייסבוק לימי צילום בתל אביב ועוד . בשנה הראשונה היינו גם בקולנוע וגם בניו מדיה , הכנו תסריטים והוצאנו אותם לפועל , אני הייתי במאית ועשיתי סרט דוקומנטרי על סבתא שלי , היום הזה היה מאד מרגש , אני ושני חברים עברנו איתה יום מאד מיוחד , ערכנו וביימנו , היה לי מאד כיף. בשנתיים האחרונות היינו בניו מדיה , כחלק מהאתר ״חלומות מפלסטיק ״ יצאנו לראיין אנשים מפורסמים כגון נעמה כספי , אביבה תבורי. הימים האלו היו מאד כיפים ומעשירים , הרגשנו ממש מראיינים וצוות מקצועי . הפרויקט האחרון שלנו הוא ״כוח נשי״, כוח נשי הוא האתר שפתחנו אני ועוד ארבע בנות, בתור בנות שרצו לתת מקום למעמד הנשים ולזכויותיהן. אנחנו עוזרות אחת לשנייה בקבוצה שפתחנו , מאיה באה איתי לראיון ואני הלכתי לראיון של שובל, אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא על מנת להגיע לתוצאה הטובה ביותר. בכיתה י הייתי יותר סגורה מהיום , צברתי ביטחון עצמי וניסיון , היום אני יכולה לבוא ולהסביר לאנשים ולתת להם ידע שאני יודעת, בכך המגמה השפיעה עליי . כיום אני מיועדת למסלול קצונה בצבא , הודות גם לביטחון שצברתי במגמת תקשורת והיכולת לעמוד מול ילדים ולהרצות .

 

אמנם אינני ארצה לעסוק בתחום בעתיד אך אין לדעת לאן החיים יובילו אותי , אחרי כמה שנים אינטנסיביות בתחום הייתי רוצה לשנות מסלול בחיי, אני ילדה של צדק ובתקשורת יש המון אמרות סלף וצביעות והמון דברים שאני לא מתחברת בנושאים מסוימים. אני חושבת שאולי אהיה משפטנית , אראה לאן החיים יקדמו אותי. הפרויקט נתן לי ערך מוסף כיוון שראיתי ושמעתי סיפורים של שתי נשים שהחדירו בי מוטביציה וכוח רצון בחיים. אמונה עצמית והבנה שגם אם משהו קורה תמיד יש דרך להילחם ולצאת מזה לראות את הטוב תמיד. תמיד העדפתי לעשות עבודה לבד כי אני הכי סומכת על עצמי ועל עבודתי, אך בפרויקט הזה נחשפתי לעבודת צוות, כל אחת תרמה את דעתה ואת עמדתה ובכך הצלחנו לשתף פעולה , היה כיף מאד החיבור בנינו. אני לא בחרתי להשתתף בניו מדיה והעדפתי קולנוע, התחברתי יותר לקולנוע ליכולת ליצור בעצמך סרטים מהראש שלך , תמיד עניין אותי יותר.

 

לבסוף בחרו בי למגמת ניו מדיה , משם גם למדתי . המסר של האתר ״כוח נשי״ מבוסס על העצמת נשים מעמדם בחברה וזכויותיהן, הרצון להרים לבנות שיאמינו בעצמן ושיבינו כמה הן מדהימות . המסר הוא מסר חברתי. דוגמא מעבודתי היא העבודה שגם אומה וגם מורן מסתכלות קדימה , מורן בתפקיד גדול בצה"ל מאמינה שגם הנשים שוות את תפקידים כאלה . וגם אומה עם רצונות גדולים להצליח במגוון תחומים , היא עם שאיפות ותקוות. האתגר הגדול כאיש תקשורת זה להיות מעניין להשאיר חלקים חשובים ביותר , למשוך את הצופים ולא לשים קטעים שאני יכולים לעבד עניין.

logo1.png
bottom of page