top of page

נשים במגזר החרדי

מאת: ליאל שאולוב

1. תקציר עם תחקיר עיתונאי:

הנושא המרכזי שבחרנו לעסוק באתר היה נשים מצליחות והעצמתן. בחרתי להתמקד בכתבות שלי בנשים חזקות במגזר החרדי, אשר מנפצות את התפיסה שתחומים שונים שייכים לעולם החילוני. כאשר החלטנו על הנושא החלטתי להתמקד במגזר החרדי כיוון שזה נושא שמאוד מעניין אותי, ואני חושבת שצריך לשים דגש על המגזר, ובהצלחותיהם ולא איך שמוצגים בדרך כלל בתקשורת .

כאשר בחרתי את נושא הכתבה שלי, החלטתי לחקור עליו יותר לעומק, לנסות ולהכיר יותר את המגזר החרדי, את החרדיות שעובדות למרות הגידול והטיפול בילדים, ואת אורח חייהם.

כאשר היה לי את הידע על הנושא, ועל המגזר עצמו, התחלתי בחיפוש אחר נשים שמתאימות לנו ומסכימות להתראיין, והגעתי לנשים שונות חלקן מוכרות יותר וחלקן פחות. הגעתי אליהן באמצעות המדיה החברתית והתקשורתית. בהתחלה חיפשתי נשים חרדיות שהחברה יותר מכירה , הסתכלתי בכתבות מווינט, בגלובס, ראיונות עם נשים חרדיות בכדי להגיע לנשים שאוכל לראיין לכתבה שלי. היו כמה ששאלתי ופחות היו בעניין.

התייעצתי עם המורה למגמה שלי והיא הציעה לי לדבר עם גילי לוונשטיין.  

שלחתי הודעה לחשבון האינסטגרם של גילי, היא שלחה לי את מספר הפלאפון שלה ולאחר מכן דיברנו והסברתי לה עלי, על הפרויקט ועל האתר הסופי ושאלתי את הסכמתה להתראיין לאתר, ולבסוף היא הסכימה שאראיין אותה.

לאחר מכן, ניסיתי לחפש מישהי עם יותר חשיפה לציבור, ומוכרת מהמגזר החרדי, והגעתי לנרקיס ראובן נגר. נרקיס היא זמרת ויוצרת ישראלית, מוכרת ומצליחה, שמופיעה מול קהל רחב שכולל נשים וגברים.

החלטתי לראיין את גילי לוונשטיין, כיוון שלדעתי היא מעוררת השראה ומראה בדיוק את המגזר החרדי שרובנו לא מכירים, היא מנהלת אורח חיים עם קריירה המצליחה שלה בעולם התקשורת והאופנה, על אף היותה חרדית. בנוסף האתר שלה, מספק לנשים רבות טרנדים אופנתיים בכל מה שקשור לעולם הלייף סטייל, אופנה טיפוח עיצוב ועוד. ובכך מעניקה לנשים חרדיות רבות להיחשף ללבוש וסטייל עכשווי צנוע.

החלטתי לראיין את נרקיס מכיוון שהשירים שלה מביעים העצמה נשית, והרבה הזדהות. דעתי על נרקיס , בייחוד שמדובר באישה חרדית, עם כל הפחדים והדעות שאל מולה היא בוחרת יום יום ללכת בדרך שלה ולהגשים את החלום שלה כנגד תגובות רעות שיש לחלק מהאנשים על היותה חרדית שחשופה לעולם הכללי.

עשיתי תחקיר על המרואיינות באמצעות האינטרנט, אתרים וכתבות שונות, והרשתות החברתיות.

את גילי חיפשתי ברשתות החברתיות, נכנסתי לעמוד הפייסבוק שלה ובאינסטגרם והסתכלתי בפוסטים שהיא מעלה.  ביקרתי גם באתר העסקי שלה, קראתי כתבות שפרסמה, צפיתי בכתבה שהתראיינה בחדשות ערוץ 13 ובעוד מקומות, ונכנסתי לאתר הטרנדים שאותו מפעילה.

על נרקיס חיפשתי מידע באינטרנט נעזרתי באתר ynet ושם צפיתי בכתבה על נרקיס, ובראיונות נוספים מחדשות ערוץ 2 ו13. ובנוסף, נעזרתי במידע נוסף ומויקיפדיה, קראתי ושמעתי שירים שיצרה, צפיתי בראיונות שבהם התראיינה ובעמוד האינסטגרם שלה.

מצאתי הרבה מידע על המרואיינות שלי בכדי להעשיר את הידע שלי עליהן, ולכן התחקיר היה מעמיק ועזר לי הרבה בבניית השאלות, בהכרת המרואיינות ובראיון עצמו.

המקורות שנעזרתי לחיפוש הנשים אותן החלטתי לראיין הם:

על גילי לוונשטיין:

האתר העסקי שלה-

http://gililewen.com/

אתר הטרנדים של גילי:

https://is.gd/r6VUlL

כתבת אופנה על ווג בבריטניה שגילי עסקה ביח"צ חברה:

https://is.gd/C2nBqq

קטע בתוכנית it girl שלקחה בו חלק:

https://is.gd/YoBW7K

ראיון ב'בוקר בשישי' רשת שגילי מדברת על האתר שלה:

https://is.gd/kOGBJF

ראיון עם גילי בחדשות 13

https://is.gd/jfDT3Y

אינסטגרם

https://is.gd/eoPV9Y​

הכתבות בהן נעזרתי לחיפוש מידע על נרקיס הן:

Ynet =

https://is.gd/vevgnS

https://is.gd/aUY4jZ

חדשות סוף השבוע ערוץ 2

https://is.gd/jta5ol

https://is.gd/uPZHEq

אינסטגרם

https://is.gd/Prn37L

אני מאוד התרשמתי ונהניתי לראיין את גילי. קבענו מראש עם גילי תאריך שמתאים לה, ולראיון עם גילי יצאתי עם שובל חברתי לקבוצה שעזרה לי בצילום הריאיון, בתאריך 18/11/20 נסענו עם אמא שלי באוטו, למשרד שלה בבני ברק. המשרד שלה מאוד מעוצב, והסטטי כך שחשבה על כל פרט ופרט עיצובי שבו. היא קיבלה אותנו מאוד יפה, הייתה סבלנית וענתה על השאלות בצורה מדויקת.

 

השאלות ששאלתי את גילי:

 

1.האם את חושבת שלנשים במגזר הדתי יש היום אפשרות להצליח בכל תחום כמו גברים? או שפחות?

 

2. האם מרגישים שינוי במעמד האישה בעולם החרדי? או שם עדיין אין קדמה

 

3. איך אפשר לשלב משפחה עם עבודה?

 

4.מה התגובות שאת נתקלת בהם ביום יום בהתעסקות עם עולם חילוני כמו אופנה

 

5. את חושבת שהצלחת להעלות את המודעות של האופנה בקרב האוכלוסייה החרדית ?

 

6. מה בעלך אומר על העבודה שלך?

 

7. איך החברה החרדית מתייחסת היום לנשים עובדות? היא  מפרגנת למישהי שעובדת בתחום שהוא שייך לעולם החילוני?

 

8. ספרי האם נתקלת בעבודתך לפעמים בחוסר פרגון כלפי מה שאת עושה?

 

9 . למה עדיין לא רואים הרבה חרדיות בתחום האופנה ובכלל ברשתות החברתיות?

 

 

בראיון סידרנו את המיקום שלי בתור מראיינת אל מולה של גילי, כך שלכל אחת מצלמה בצד הפנים, סידרנו את התאורה כך שהתמונה תצא טובה ואת הפוקוס. הוספתי וויזואליים רבים של תמונות מהעבודה של גילי, ועם בעלה תמונה אחת, שמוסיפה לראיון, ויוצרת חיבור אל המרואיין ולחייו. 

התרשמתי לראות שלמרות שגילי אישה חרדית, קשה היה לזהות את זה, היא לבושה בסטייל עכשווי, היא מצליחה בתחום לא פחות מאישה חילונית ואפילו יותר. היו אילוצים של זמן כיוון שגילי מיהרה לצאת לפגישה, אבל בסוף הספקנו את הריאיון, את צילומי הסטילס של המקום, ושל העיר בני ברק ויצא מוצלח. ביקשתי מגילי המרואיינת לשלוח תמונות שלה לכתבה והיא שלחה לי תמונות רבות שלה מהעבודה, מכל מני מקומות בחול בהם נסעה לעבודה שלה, תמונות עם עורכות ווג ממקומות שונים, שמוסיפות צבע ועניין לראיון, ולאתר עצמו. התרשמתי מגילי מאוד, כיוון שהיא מביאה משהו אחר, משהו שונה, שאולי אנשים לא רגילים לראות אישה חרדית עם הישגים כאלה, לבוש בסטייל כמו שלה ובעצם מדגישה את החרדית האולטימטיבית כיום.

את נרקיס ראיינתי בתאריך ה3/11/20 באופן מקוון בזום, בגלל אילוצי המצב הקיים של הקורונה, ואחד הקשיים שבאמת היו זה למצוא אישה שתרצה להתראיין פנים מול פנים, במצב שהיה. לא ציפיתי לראיין באופן מקוון כי הרבה יותר מועיל זה בצורה רגילה, עם צילום וויזואליים ובמיוחד בפרויקט האחרון שלי במגמה, אבל כמובן שהשלמתי עם המצב הנתון .למרות שהריאיון היה באופן מקוון, היה שיתוף פעולה מלא מצד נרקיס, למרות הסגר ושהילדים היו בבית, היא התפנתה עבורי וענתה על השאלות בצורה טובה ומדויקת,

 

 

השאלות ששאלתי את נרקיס:

1.איזה תגובות את מקבלת ביום יום שלך?(טובות. רעות)

2.מה המסר שאת בתור דמות רוצה להעביר לקהל היעד שלך?

3.הדרך שעברת מהדת ומחוצה לה שינתה בך משהו?

4.הרבה נשים מעריצות ומעריכות אותך על הדרך שעברת האומץ והעוצמה שלך להצליח, למרות הקשיים. איזה טיפים את יכולה לתת לנשים שרוצות להגשים את עצמן, על איך אפשר לשלב קריירה, משפחה ובכלל.

5. האם את חושבת שלנשים במגזר הדתי יש אותם סיכויים להצליח בכל תחום כמו גברים? או שפחות?

 

אני התרשמתי מנרקיס ממש כיוון שמדובר באישה באמת חזקה, אם חד הורית שמגדלת 2 ילדים לבדה, מפרנסת ומטפחת קריירה מוצלחת למרות כל הדעות אל מולה על היותה אישה חרדית ששרה מול קהל מעורב של נשים וגברים. המסר המרכזי לנשים הוא שכל עוד תעמדי על שלך, ותלכי אחרי החלומות שלך את יכולה להשיג הכול. נרקיס מספרת שתמיד אהבה לשיר, עבדה קשה בכדי להגיע למה שהיא היום, ועל כך היא מעוררת השראה שמוכיחה כי חלומות נועדו להגשים בכל מצב, לא משנה מה יגידו או מה יעמוד בדרך.

תמונות סטילס לראיון עם נרקיס לא יכולתי לצלם בגלל האילוצים, אבל בהחלט היא שלחה לי תמונות שלה מהופעות, עם הילדים שלה, ותמונות מהיום יום בעבודה שלה.

נושא הכתבה שלי הוא נשים מצליחות במגזר הדתי חרדי. בחרתי בנושא זה קודם כל כי זה קשור אלי, אני נערה, והרצון שלי הוא להביא לידי ביטוי לדור העתיד את החשיבות ביחס השווה לנשים, ובנוסף לגרום לנשים להבין את הערך שלהן, להבין שהן יכולות לעשות ולהיות הכול אם רק ירצו. בנוסף, אני חושבת שצריך לתת יותר ביטוי והעצמה למין הנשי, לא לנהוג בהפליית נשים, לקיים שוויון זכויות, ולהעלות מודעות על כך שנמצאות בחברה שלנו נשים מצליחות כל אחת בתחומה שמשתוות לגברים, ואפילו מעליהם מה שלא היה מקובל בעבר. עדיין קיימת בעולם אפליית נשים, וגם במגזר החרדי דתי זה מצב חברתי ופוליטי שקיים שנים. במשך שנים הגבר הוא זה שהיה במרכז, אם זה בפרנסת הבית, בשוק העבודה, בזמן שהאישה הייתה דואגת לילדים ולמשק הבית. כיום, מעמד האישה בישראל השתפר והתחזק. הרבה יותר נשים יוצאות לשוק העבודה בהייטק, עריכת דין, ועוד מקצועות רבים. עם זאת נשים עדיין נאבקות על מצבן החברתי ועל שוויון בחברה. בעבודה שלי בחרתי לעסוק בשתי נשים מהמגזר החרדי עליהן עשיתי כתבות: הכתבה הראשונה עוסקת בגילי לוונשטיין, והשנייה היא בנרקיס ראובן נגר.

נעזרתי במקורות מידע שונים לכתבה: ויינט, גלובס מיוטיוב ואתרים שונים של משרד העבודה. בכדי לחקור יותר על המגזר, בצורה יותר טובה. לאחר מכן התחלתי לחפש את המרואיינות, לאחר שהיה לי מספיק ידע על הנושא. 

 התפקיד שלי בעבודה הינו מעצבת גרפית. אני אחראית על עיצוב ועריכת האתר, כך שיהיה נגיש ומזמין לצופה. מכל הבחינות. התפקיד היה לי מאתגר, כי הייתי צריכה לדאוג שכל הכתבות והתמונות יעוצבו באתר בזמן, על ייחודיות באתר מבחינת גופן ולחשוב על דברים ייחודיים ומעניינים לצופה.

 

במהלך שלושת השנים שאני במגמה, הכרתי ולמדתי יותר על התקשורת, על איך בונים אתר ועושים עריכות, דברים חדשים בנושא ובייחוד על עצמי למדתי דברים שאני יכולה לעשות .

 למדתי ממה מורכבת התקשורת, איך בונים אתר ומשווקים אותו נכון, ובנוסף לערוך וידאו בצורה טובה. בכיתה י" כאשר נכנסתי למגמה, לא הייתי בביטחון אם זה מתאים לי, ואם אסתדר במגמה. אך בסוף הבאתי את עצמי בצורה טובה, ומשנה לשנה התקדמתי באתרים ולמדתי מטעויות העבר איך להשתפר ולהביא את עצמי יותר לידי ביטוי . בפרויקט עצמו, למדתי את החוזק של הנשים כמה שהן משמעותיות בעולם, ויכולות להיות הכול, ולהשיג הכול, ללא הבדל דת, גזע או מין. 

רפלקציה:

מהכתבה, למדתי וגיליתי שישנו הבדל משמעותי בין מה שמספרים בתקשורת, ברושם הראשוני על אנשים  מהמגזר החרדי, בנוסף למדתי שבשנים האחרונות יש שיפור משמעותי במעמד האישה במגזר החרדי. נשים רבות משכילות ומלומדות, בהייטק, בצילום, בעריכת דין. ביחצ כמו גילי, ואפילו זמרת מצליחה כמו נרקיס.

 ב. אופי הכתבה שלי הוא נושא שיכול להיות רלוונטי לנשים רבות, נשים מכל הסוגים, כיוון שמראה ומדגיש את האישה כיום, ומעצים את הנשים החרדיות שלא תמיד באים לידי ביטוי בחברה.

תהליך העבודה היה מורכב מכמה סיבות. ראשית, למצוא מרואיינת במגזר הזה בייחוד במגזר החרדי ובתקופה זו של הקורונה היה קשה. לפני שהגעתי לנרקיס ולגילי, ביררתי עם עוד כמה נשים חרדיות מהרשתות החברתיות, ונשים מוכרות בתעשיה מהמגזר וגם כאלה שלא, והיו נשים שלא רצו, אך בסוף למרות שראיון אחד היה בזום אני חושבת שלמדתי מזה הרבה , איך להשתפר בפעם הבאה.

במהלך העבודה, למדתי על עצמי שאני לא מוותרת מהר ודבוקה במטרה של הדברים שצריכה לעשות ורוצה להשיג, למדתי שאני יכולה לשלב הרבה דברים ולהספיק לעמוד בלוח הזמנים הנתון ותאריכי הגשה. 

האם תרצי לעסוק בתחום התקשורת בעתיד? מדוע?

אני חושבת שפחות מתאים לי להתעסק בתחום זה, אבל מה שכן, אני אוהבת לראיין זה ממש מעניין אותי ונהנתי מהחלק הזה בעבודה.

הפרויקט גרם לי להסתכל על המגזר החרדי באור שונה יותר, ולהבין כי ישנם הרבה אנשים מהמגזר שעובדים בהמון תחומים של העולם הכללי, ומצליחים בהם אפילו יותר .

אני מעדיפה לעבוד בעבודת צוות, כיוון שיש לכל אחת תפקיד ושיתוף פעולה מלא בין כל חברות הקבוצה, המטרה של כל חברות הקבוצה להצליח היא משותפת, כל אחת מביעה את עצמה ומוסיפה צבע משלה, עושה את התפקיד שלה, מביאה את הנושא שלה, ולבסוף הכל מתחבר ביחד.

אני בהחלט רואה באתר אמצעי למסר אידאולוגי חברתי.

תחילה, מהסיבה שאנו מדברות על נושא מאוד גדול, על המין הנשי, נשים מכל הסוגים והגוונים, המביאות לידי ביטוי צבעים שונים של הצלחות תחת הכותרת אישה. המסר המודגש הוא שאישה היא חזקה, וכל יכולה. היא מביאה חיים לעולם, ויכולה להשיג הכל אם רק רוצה. למשל: הנושא שלי הוא נשים במגזר החרדי. ראיינתי את נרקיס על עצם היותה זמרת חרדית ששרה לנשים וגברים. הייחודיות של נרקיס היא שמדובר באישה חרדית שבדרך כלל בשנים קודם לכן לא היה מקובל שדבר כזה יקרה. החשיפה של האישה במגזר היתה לא מקובלת, ותפקידה העיקרי היה להיות בבית ולדאוג למשפחה, בזמן שהגבר עובד ומפרנס. נרקיס, הלכה אחרי החלום שלה להיות זמרת, עבדה קשה בכדי שזה יקרה והיא התאמצה למצוא לזה פתרון עד שקיבלה באמת את האישור ומאז היא מיום ליום מגשימה את עצמה, מפרנסת משפחה וילדים, ונותנת לנשים חרדיות את הדוגמה לכך שאפשר גם אחרת, וקודם כל להגשים את עצמך. 

האתר שלנו מעצים נשים ובנוסף גורם להבין שאף פעם לא מאוחר לממש את הפוטנציאל שלך, להגשים את החלומות שלך ולעשות מה שאת אוהבת ועושה לך טוב. ובנוסף, הוא מדגיש שלא משנה במה כל אחת עוסקת, או מצליחה, בסופו של דבר כולנו נשים, כל אחת שונה ומביאה צבע לעולם בדרך שלה.

 

ט. האתגר האמיתי שלי כאשת תקשורת היה להגיע לדברים שמעניינים ורלוונטיים לקורא, לחשוב מיהו קהל היעד ואיזה מסר אני רוצה להעביר. להיות מקצועית, להראות ביטחון אל מול המרואיין גם אם זה קשה, ולשאול שאלות ענייניות ורלוונטיות. בנוסף להסכים עם המרואיין ולהיות מאוד מכילה בכדי שיוכל להרגיש בנוח ולבוא לידי ביטוי בכתבה.

 בחרתי במגמת ניו מדיה כי אני חושבת שקודם כל זה מאוד מעניין , אני חושבת שהדברים שלמדתי במגמה יכולים לעזור לי במשך החיים, ליאל שהייתה בכיתה י שונה מזאת של היום, רכשתי ניסיון וקיבלתי כלים שבמגמה אחרת לא בטוח שהיו תורמים לי. למדתי לערוך, לבנות אתר, צילומי סטילס בצורה ורמה מקצועית והיה לי ליווי מקצועי מהמורים למגמה שעזרו לי בקשיים.

ההתמחות הזאת תעזור לי בחיים ואני ייקח איתי כלים רבים, כל מה שלמדתי משמעותי ויכול לעזור לי במשך החיים. 

logo1.png
bottom of page