top of page
רצח על רקע רומנטי? אין רומנטיקה באלימות

חדווה רות רזניק הקימה בשנת 1977 את העמותה הראשונה שנלחמת באלימות כלפי נשים עמותת "ל.א. לאלימות נגד נשים" מספרת על הקושי בזמנו ועל המדינה שעדיין לא עושה מספיק כדי למגר את האלימות כלפי נשים

מאת: שובל גונן

ruth 4.jpg

צילום באדיבות רות חדווה רזניק

אלימות כלפי נשים במסגרת המשפחתית, הוא לא נושא חדש, אבל לצערנו עולה בשיח הציבורי רבות. למרות הקדמה עדיין יש לא מעט מקרי אלימות ורצח של נשים המדווחים בתקשורת מידי שנה. רות חדווה רזניק פמיניסטית לוחמת וכלת פרס ישראל הייתה האישה הראשונה בישראל שיצאה להילחם באלימות כלפי נשים.

בשנת 1977 היא הקימה את המקלט הראשון בישראל וייסדה יחד עם קבוצה של 19 נשים נוספות את עמותת "ל.א. לאלימות נגד נשים". בראיון שקיימנו איתה היא מספרת איך הצילה לא מעט נשים ואיך המדינה עדיין לא עושה מספיק כדי למגר את התופעה, שגובה מדי שנה מחיר יקר ולא נעשית אכיפה קשה והענשה חמורה שתרתיע גברים.

מבירור שערכנו עולה, כי אחת מכל ארבע נשים חווה אלימות במשפחה. מתחילת התפרצות נגיף הקורונה חלה עלייה של כמעט פי שלושה בבקשה לסיוע של נשים שחוות אלימות. מסתבר כי הסגרים שחווינו בשנת 2020 גרמו לגברים להיות אלימים. באותה שנה היו 25 מקרי הרצח של נשים וחודש מארס היה החודש הרצחני ביותר, עם חמישה מקרי רצח. כל אישה שלישית מהנשים האלו שנרצחו התלוננה קודם לכן במשטרה- ובכל זאת הרצח לא נמנע. שנת 2021 החלה וכבר התבשרנו שבחודש פברואר נרצחה דיאנה רז בת 35, אשר נורתה למוות על ידי בעלה השוטר, לעיני ארבעת ילדיהם.

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הבטיח להילחם בתופעה, אולם מתברר שהממסד והממשלה לא מצליחים למגר את התופעה. 10 מיליון שקלים הועברו להוספת תקנים לעובדים סוציאליים המתמחים באלימות במשפחה, אולם בשנה האחרונה גויסו רק 23 תקנים בלבד מתוך 60. יש מחסור במקלטים שיגנו על נשים וילדיהן, ולצערנו המשטרה ומשרדי הרווחה אינם מצליחים למנוע את הרצח הבא.

רות חדווה רזניק נזכרת איך בתחילת המאבק שלה כשהקימה את העמותה, במדינה לא ייחסו חשיבות מספקת לנושא אלימות כלפי נשים. "לא ראו ברצח כתופעה חריג, קראו לזה בתקשורת 'רצח על רקע רומנטי'... אין רומנטיקה באלימות".

רות נזכרת בשנת 1977 בה הובילה מהלך ופתחה את עמותת "ל.א. לאלימות נגד נשים", העמותה הראשונה לנשים נפגעות אלימות במשפחה, שמטרותיה לתת הגנה לאותן נשים שסבלו מאלימות וחששו מבני זוגן ובעיקר להצילן ממוות. "המקלט מלבד שנתן להן הגנה, ומקום לישון בו, הוא העסיק סיוע נפשי ומקצועי, והכוונה לצאת לדרך עצמאית", אומרת רות חדווה רזניק. "בשנה הראשונה היו רק נשים מעדות המזרח שסבלו מאוד מאלימות. הן לא יכלו לברוח לאימא שלהן, כי הן היו משכנעות אותן לחזור לבעל, במחשבה שמדובר בתקופה קשה והכול אסתדר, אבל זה לא נכון".

מוסיפה רות רזניק "יש חושבים שאלימות כלפי נשים זה במשפחות מעוטי יכולת, וגם זה לא נכון. אני ראיתי אותן אישית מגיעות לבקש הגנה, נשים יהודיות מכול עדות ישראל, נשים ערביות ודרוזיות, עולות חדשות מברית המועצות ומאתיופיה ואף עולות חדשות מברית המועצות ומאתיופיה ואף עובדות זרות".

רות חדווה רזניק הקימה את המקלט הראשון בהרצליה. זה היה בית שכלל שניים וחצי חדרים על מגרש קטן, משרד הרווחה שמע על הפרויקט ואמרו שהם מוכנים לעזור. "מהר מאוד המקום התמלא בנשים ולאט לאט נאלצנו להבין את גודל התופעה ואת הצורך בעוד ועוד מקלטים ברחבי הארץ", נזכרת רזניק. לדבריה "המקלט תפקידו לתת לנשים פסק זמן, לחשוב מה הן רוצות לעשות בהמשך הדרך בלי לחצים של הבעל והסביבה. לכן חשוב לנתק אותן ולתת להן הרגשה שאכפת למישהו מה היא עוברת ולעזור לה לצאת מהאלימות שהיא חוותה".

בשנה האחרונה נרצחו 25 נשים, בתקשורת מדווחים על עוד מקרי רצח של נשים, מה זה עושה לך?

"זה עושה לי רע מאוד. בבת ים גבר רצח את אשתו, למשטרה הוא אמר: 'אני לא חשבתי שהיא תמות מזה היא הייתה רגילה לחטוף מכות', הוא הכה אותה עם מגב של ספונג'ה עד שהיא מתה. ובסופו של דבר זה גם לא נחשב רצח מפני שהוא לא רצח אותה בזדון אלא הוא הכה אותה כמו שהיא הייתה רגילה לחטוף מכות. אבל פסק הדין היה שהיא מתה כתוצאה משטפי דם תת עוריים. אני רתחתי, זה ממש הרגיז אותי הזוג היה נשוי שלושה חודשיים..."

האם יש מקרים שנשים מתקשרות לבקש עזרה ואין לכן אפשרות לעזור להן?

"הרבה פעמים... אין מקום בכל 14 המקלטים, הכל מלא. לצערנו אפילו אם אישה שממש יש סכנה לחייה, לא נוכל לקבל. אנחנו כיום גם לא מחליטות את מי לקבל, משרד הרווחה מחליט עבורנו איזה אישה תגיע וכמובן הם לא תמיד מצליחים להגיע אל כל המקרים. בשנה של הקורונה המצב יותר קשה, כאשר מגיעה היום אישה היא קודם צריכה להיות תקופה בבידוד כדי לראות שהיא והילדים לא חולים ואז אם יש מקום מעבירים אותה למקלט אחר..."

מה צריך לעשות מבחינה לאומית כדי לשנות את המצב?

"להחדיר את הנושא של מגדר ואלימות במשפחה מגיל צעיר, כבר בבתי ספר ובגני ילדים, ללמד את הילדים שיש שפה אחרת לא אלימה. רואים את הילד האלים כבר בכיתה, בגנים, בפעוטון ולא לוקחים את זה ברצינות. הילד שסוחב את הכדור מהחבר ומכה אותו, חובט בו. צריך יותר הסברה בבתי ספר על נורא אלימות, ולהעניש בחומרה כשיש מקרי אלימות כבר בגיל קטן. בנוסף, צריך חקיקה וענישה של מערכת המשפט בצורה יותר קשה, שתביא להרתעה של גברים ומיגור תופעת האלימות של גברים".

האם יש לך מסר לנערות, ונשים שקוראות את הכתבה?

"נערה, בחורה, אישה שנחשפת לגבר אלים, גם מילולית, או נפשית לא להישאר. היו נשים שאני הכרתי שהיו קרייריסטיות, בעלות תפקידים בעמדות מפתח, שחוו השפלות של הגבר. שימו לב בנות, בחור, או גבר שמנבל את הפה, מתחיל להגיד לך טיפה, מטומטמת, את זבל וכו', לא לעבור לסדר היום. ולא להגיע לעצמך: 'טוב... הרגזתי אותו, אז אולי מגיע לי...' לא להישאר איתו דקה, כי זה סימן, מפה זה רק יחריף. השלב הבא של הרמת יד מאוד קצרה. פשוט לקום וללכת מהר".

ruth 1.jpg
WhatsApp Image 2021-01-08 at 14.26.42.jp

צילומים באדיבות רות חדווה רזניק

logo1.png
bottom of page